Inleiding
De feestdagen zijn voor veel mensen een periode van gezelligheid, samenzijn en warme momenten. Maar als je rouwt, kan deze tijd juist extra zwaar aanvoelen. Terwijl iedereen om je heen druk is met cadeautjes en kerstversieringen, kun jij het gevoel hebben dat er een donker wolkje boven je hoofd hangt. In deze blog krijg je praktische tips om deze periode iets draaglijker te maken. Want ja, rouw en feestdagen is niet altijd de best match, maar er zijn manieren om jezelf te ondersteunen en het iets minder zwaar te maken.
Waarom de feestdagen extra lastig zijn bij rouw
Feestdagen staan synoniem voor tradities, herinneringen en samen zijn. Juist daarom kunnen ze zo pijnlijk zijn als je iemand mist. Alles lijkt een confrontatie te zijn: lege plekken aan de tafel, gewoontes die ineens veranderd zijn. Het kan voelen alsof iedereen doorgaat, terwijl jouw wereld even stilstaat.
Goed om te weten: Het is normaal dat feestdagen andere emoties oproepen. Gun jezelf de tijd en ruimte om verdrietig te zijn, ook al is de rest van de wereld in een feeststemming.
1. Maak een (los) plan
De feestdagen kunnen onvoorspelbaar zijn, dus een strak schema kan teveel druk opleveren. Toch kan het helpen om iets van een plan te hebben. Denk aan:
- Bespreek met familie of vrienden hoe je de dag wil indelen. Wil je een moment stilte of juist iets doen ter nagedachtenis?
- Stem verwachtingen af: Leg uit dat je misschien halverwege de avond weg wilt gaan als het teveel wordt. Zo voorkom je awkward situaties.
- Houd ruimte voor spontaniteit: Als je tóch merkt dat je het aankunt, kun je altijd meedoen met spelletjes of een wandeling.
2. Plan een herdenkingsmoment
Klinkt misschien sad, maar een bewust herdenkingsmoment kan helpen om de gemis op een plek te zetten. Dit kan zo klein of groot zijn als je zelf wilt:
- Brand een kaars speciaal voor de persoon die je mist.
- Laat iedereen een herinnering delen tijdens het kerstdiner. Het voelt misschien emotioneel, maar kan ook warmte en verbinding geven.
- Maak samen een herinneringsboek: Verzamel foto’s, briefjes en kleine anekdotes om een tastbare herinnering te maken.
Lees ook onze blog over troost vinden in kleine rituelen voor meer ideeën.
3. Wees mild voor jezelf
Feestdagen roepen soms het idee op dat je móet meedoen. Maar als je rouwt, hoef je echt niet aan alle eisen te voldoen. Het is oké om even geen zin te hebben in feestelijke muziek of drukke bijeenkomsten. Je mag best voor jezelf kiezen, zelfs als dat betekent dat je een uitnodiging afslaat.
Pro tip: Spreek van tevoren met jezelf af dat je “ja” mag zeggen tegen wat goed voelt, en “nee” tegen wat je teveel energie kost.
4. Zoek een uitlaatklep
Als het allemaal teveel wordt, is het slim om een uitlaatklep te hebben. Dit kan je grief journal zijn, een wandeling in de frisse lucht, of gewoon een kort telefoontje met iemand die begrijpt wat je doormaakt. Heb je meer nodig dan dat? Dan zijn er ook organisaties zoals Mind Korrelatie en 113 Zelfmoordpreventie die je op elk moment kunt benaderen voor een luisterend oor. Don’t hesitate to reach out.
5. Vier in kleine stapjes
Misschien is het voor jou niet haalbaar om een hele feestdag met familie door te brengen. In dat geval kun je de feestelijkheid portioneren:
- Ga alleen mee tijdens het kerstdiner, en sla de daaropvolgende borrel over.
- Beperk het aantal invites: Misschien heb je normally 3 families te bezoeken, maar nu kies je voor één. Dat is oké.
- Creëer alternatieve tradities: Als de oude tradities te pijnlijk zijn, mag je best nieuwe starten. Denk aan een rustig ontbijt, followed by een herdenkingswandeling.
6. Houd verbinding met je emoties
Bij rouw is het verleidelijk om gevoelens weg te stoppen, zeker als iedereen om je heen vrolijk lijkt. Toch kan het helpen om wél te erkennen dat je verdrietig bent. Probeer gedachten of emoties die omhoog komen te accepteren en erover te praten met iemand die je vertrouwt. Of schrijf het van je af in een dagboek, zoals een grief journal. Emoties erkennen kan voorkomen dat ze zich opstapelen en onverwachts naar buiten barsten.
Lees ook onze blog over de helende kracht van een grief journal als je meer wilt weten over schrijven bij rouw.
Conclusie: geef jezelf toestemming
De feestdagen zijn voor veel nabestaanden complex en beladen. Het is niet je taak om de hele wereld te pleasen of vrolijk te doen als je dat niet kunt. Geef jezelf toestemming om deze periode op jouw manier door te komen. Of dat nu betekent dat je intens meedoet, of juist alles skipt: it’s your call.
Wil je meer praktische tips? Bekijk dan ook onze blog over eenvoudige maaltijden voor nabestaanden waarin we uitleggen hoe je iemand in rouw kunt steunen.
Het belangrijkste is dat je luistert naar jezelf en je grenzen respecteert. In rouw is er geen goed of fout, alleen wat bij jou past. Dus sta stil, adem, en bedenk: Welke stap voelt nu als oké? Dat is vaak al genoeg in een tijd die sowieso heftig is.